Nieuws

Impressie van de midwinterviering 2018

DSC 7124

Op 16 december vierden we onze traditonele midwinter. Onze eigen traditie hier voegt zich in een veel oudere traditie van het stilstaan bij de seizoenen, bij de langste dag in juni en de kortste dag vandaag, een oeroud Keltisch ritueel om licht te maken tijdens deze kortste nacht. En het luiden van de bel op het moment dat de zon ondergaat om precies 16.27 uur. Wij zijn dankbaar voor het licht, dat ons richting geeft, dag en nacht, zomer en winter, door alle seizoenen.

Onderdeel van onze traditie was het openingslied:  I’ll be waiting van Liseth Horsten. Afscheidsfotograaf Ans Ketelaars maakte dit jaar een fraaie fotoreportage. Bekijk en luister de impressie hieronder.

 

13 februari: Lezing symboliek van bomen bij Monuta Tom van Dijk - Tilburg

gijsLezing symboliek van bomen in uitvaartcentrum
Woensdagavond 13 februari organiseert Monuta Tom van Dijk een speciale thema-avond waarbij de voordelen en regels voor een begrafenis in de natuur uiteengezet zullen worden en u alle vragen die u heeft over natuurbegraven, kunt stellen aan Joyce Sengers, oprichter en directeur van natuurbegraafplaats De Utrecht. Daarnaast staan we deze avond stil bij de symbolische betekenis van verschillende bomen. Tegenwoordig is het bij natuurbegraafplaats De Utrecht namelijk ook mogelijk om een zogeheten herinneringsboom te planten: een ‘eigen’ boom ter herinnering aan uw overleden dierbare. Door het planten van zo’n boom geeft u uw herinnering weer een gezicht en heeft u een levend aandenken dat elk seizoen anders is. Boswachter Gijs zal hiertoe een aantal inheemse bomen meenemen en u naast de eigenschappen ook vertellen over de betekenis van elke boom.

image.png

Gratis plaats(en) reserveren
De thema-avond ‘Natuurbegraven’ wordt gehouden op de eerste verdieping van het uitvaartcentrum van Monuta Tom van Dijk, Karel Boddenweg 7 in Tilburg (naast het crematorium). Voor mensen die moeilijk of slecht ter been zijn is er een traplift beschikbaar. Het programma begint om 20:00 uur (ontvangst vanaf 19:30 uur) en duurt tot uiterlijk 22:00 uur. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen beperkt. Wij vragen u daarom om u vooraf aan te melden, door een email te sturen aan: iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of te bellen met (013) 203 21 75.

Bekijk ook de video waarin Tom vertelt over zijn kijk op natuurbegraven en zijn ervaringen met natuurbegraafplaats De Utrecht.

Drieluik - 'Loslaten & Doorgeven' : Nalatenschap

"LOSLATEN & DOORGEVEN"


Voor altijd voortleven in de natuur is voor veel mensen een mooie gedachte. Daarmee laten we los en geven leven door aan de eeuwige kringloop. We organiseren een lezingenserie waarin we samen praten over doorgeven van materiele zaken, gedachtegoed en natuurschoon.

foto joyce en trijnie

De eerste bijeenkomst: Nalaten& Doorgeven: hoe doe je dat?
Nadenken en praten over je nalatenschap is niet altijd gemakkelijk. We weten dat we in ons leven meerdere keren met dit thema te maken krijgen maar toch schuiven we het liever nog even voor ons uit. Het is de moeite waard om regelmatig even stil te staan bij uw eigen unieke nalatenschap: wat heb ik al geregeld en wat zou ik nog moeten of kunnen regelen?

Tijdens deze informatieavond vertelt Trijnie Lukassen-Beije over haar ervaring als Nalatenschapscoach en besteedt ze aandacht aan de verschillende manieren waarop u uw nalatenschap goed kunt regelen: juridisch & persoonlijk. Ook voor uw toekomstige erfgenamen is het fijn wanneer er iets geregeld is. Het geeft hen een stukje rust en duidelijkheid wanneer zij uw wensen kennen en weten waar zij straks aan toe zijn.

Juridisch & Persoonlijk: een andere kijk op Nalaten!
Ruim 14 jaar heeft Trijnie zich als kandidaat-notaris mogen focussen op de juridische kant van erfenissen maar het is zoveel méér. Bij erfenissen komen mensen, emoties, geld en goederen op een bijzondere manier samen. 
Als Nalatenschapscoach houdt zij zich sinds 2013 met dit prachtige thema bezig. Mensen (meer) bewust maken van het thema nalaten & doorgeven en wat er allemaal mogelijk is, zowel juridisch als persoonlijk. 
Een thema dat uitnodigt om terug te blikken én om vooruit te kijken!

Datum: donderdag 28 maart 2019 - 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Locatie: Uitvaartcentrum Van den Berk &  Loonen - Bladel, Rondweg 26 
Aanmelden: per telefoon 013 203 2175 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 LEMC logo nalatenschap zin nalaten

 

 

Plant een herinneringsboom als levend gedenkteken

20150314 hortipoint boomplantdag 059

‘Elke keer dat haar boom bloeit, denk ik: ‘’daar is ze weer.’’ Ze leeft een beetje voort in die boom."

Zaterdag 29 december  en Zondag 13 februari 
Plantdag herinneringsbomen
Op deze plantdag kunt u uw ‘eigen’ boom planten ter herinnering aan een gebeurtenis die voor u belangrijk is. Zo’n gebeurtenis is bijvoorbeeld de geboorte van een kind, uw huwelijksjubileum of het heengaan van iemand die dierbaar is. Door het planten van een boom geeft u uw herinnering een gezicht en heeft u een levend aandenken, dat elk seizoen anders is en dat altijd bij u blijft. 

Hoe gaat het planten in z’n werk?
Het planten van een herinneringsboom is een bijzondere handeling. Daarom zorgen wij op 29 december voor voldoende rust en privacy. Ook zijn er vakmensen die helpen met het graven van het plantgat en het aanbrengen van de plantpalen. Na het planten wordt er een boomraster aangebracht om de boom te beschermen tegen reeën. Het is niet mogelijk om de boom te decoreren. De nieuwe boom wordt namelijk toegevoegd aan de eindeloze natuur van ‘De Utrecht’. 

Hoe ziet de boomplantdag eruit?
10.00 – 15.00 uur: gelegenheid om uw herinneringsboom te planten
10.00 – 16.00 uur: gelegenheid om een lichtje te plaatsen in de centrale lichtcirkel; 
wij zorgen voor natuurvriendelijke kaarsen.

Wat kost een herinneringsboom?
Een herinneringsboom kost € 500,-. Dit is inclusief onze begeleiding, groeigarantie en alle materialen voor het planten. U kunt kiezen uit diverse boomsoorten zoals beuk, eik, berk en linde.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en natuurlijk ook bellen naar 013 2032175. Wij adviseren u om tijdig een planttijdstip af te spreken.

Midwinterviering zondag 16 december

 

aantekenWinterwende
Al duizenden jaren wordt in vele culturen op het noordelijk halfrond in de tweede helft van december de kortste dag van het jaar, de ‘winterwende’, als een waar feest gevierd. Daarbij wordt het licht verwelkomt en de duisternis verdreven.  Licht is namelijk belangrijk voor het ritme in de natuur, voor het leven. Het brengt ons hoop en energie.

Op de natuurbegraafplaats kijken we uit naar dit moment. Het lijkt ons daarom een mooi moment om stil te staan bij deze levensbron. Tegelijkertijd is december is ook dé feestmaand van het jaar. Een maand waarin we vaak op meerdere momenten samen komen met de mensen die ons het meest dierbaar zijn. Helaas zonder de mensen die niet meer bij ons zijn.

Viering
Om in deze drukke tijd stil te staan bij wat onze dierbaren voor ons nog steeds betekenen, én om te vieren dat de dagen geleidelijk weer langer worden, nodigen wij u graag uit voor onze Midwinterviering. Een sfeervol samenzijn midden in de natuur van ‘De Utrecht’.

Staand of zittend rondom een warm vuur luisteren we naar muziek en poëzie. We maken samen een korte stiltewandeling, ontsteken kaarsjes voor onze dierbaren en horen hun namen aan ons voorbij komen. Kinderen maken kleurrijke gedenklichten en luisteren naar een sprookje.

U bent zondag 16 december vanaf  15.00 uur  uur van harte welkom. De Midwinterviering begint om 16:00 uur en duurt tot circa 17:00 uur. Aansluitend kunt u samen rondom het vuur nog genieten van een warm drankje, bijpassende lekkernijen en elkaars gezelschap. Deelname is kosteloos en voor natuurvriendelijke kaarsen wordt gezorgd.

Wilt u samen met ons de midwinter vieren? 
Iedereen is welkom. Meldt u zich dan aan door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Denkt u aan een zaklamp, warme kleding en schoeisel?

Graag tot 16 december!

We bestaan twee jaar!

opening

Openingsceremonie door theatergroep "de Kwekerij" 

Dit najaar is het twee jaar geleden dat onze natuurbegraafplaats werd geopend. We kijken terug op twee bijzondere jaren, waarin steeds meer mensen ons wisten te vinden.

Mooie ontmoetingen, een natuurterrein dat geleidelijk aan zich steeds verder ontwikkelt, nieuwe medewerkers. Elke dag zetten we ons met betrokkenheid en kennis van zaken in om mens en natuur met elkaar te verbinden zowel op moeilijke als mooie levensmomenten. 

Kijk hier nog eens terug naar onze openingsceremonie.

Er zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar van de speciale uitgave "een natuurlijke dood' door Johan van de Gronden, voormalig directeur van het Wereld Natuurfonds. Dit essay droeg hij voor tijdens de openingsceremonie. De uitgave kunt u hier bestellen.