Nieuws

Rondleiding iedere zondag

rondleidingOp iedere eerste zondag van de maand verzorgen we onze rondleiding. We maken een wandeling over de natuurbegraafplaats en vertellen en kijken naar de natuuronderwerpen van het seizoen. 

Tijdens een wandeling over de natuurbegraafplaats laten we ons graag verrassen door wat we tegenkomen. Uiteraard vertellen we over natuurbegraven en wat daarbij komt kijken. Het zijn gemoedelijke bijeenkomsten, met alle rust en ruimte voor uw vragen. Onze elektrische terreinwagen staat klaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Na afloop drinken we koffie/thee. Overigens staan we ook op de andere zondagen graag klaar voor u. Als u vooraf uw komst meldt, zorgen wij dat er koffie is. 

Workshop 'Uw natuurvriendelijke tuin' - 13 maart

schetsOp de begraafplaats creëren we dagelijks nieuwe habitatten en omstandigheden, zodat meer en ook nieuwe dier- en plantsoorten zich in ons gebied kunnen vestigen. We leggen u graag uit hoe we dat doen. 

Wat wij op De Utrecht doen – werken aan de biodiversiteit ofwel: de natuur respectvol helpen – kunt u thuis ook, in uw eigen tuin. Wij geven u graag tips. Daarom organiseren we op woensdag 13 maart een workshop ‘Uw natuurvriendelijke tuin’. 

Het is niet moeilijk, is niet veel werk en is niet heel duur. Iedereen kan met kleine ingrepen zijn tuin een stuk aantrekkelijker maken voor vogels en vlinders, zo leert u in deze middagworkshop, die uit twee delen bestaat.

In het eerste deel vertellen we u wat we verstaan onder het natuurvriendelijk beheer van uw tuin. In het tweede deel gaat u zelf aan de slag en ontwerpt u uw natuurvriendelijke tuin. Vergeet dus niet een plattegrond van uw eigen tuin (op schaal) mee te brengen! Tekenmateriaal meebrengen hoeft niet; daar zorgen wij voor. 

De middag wordt verzorgd door Gijs en Joyce die beiden voor deze gelegenheid hun ontwerperspassie met u delen. Locatie: Hilvarenbeek. Aanmelden perDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelname is kosteloos een bijdrage wordt gewaardeerd.

Plantdag vlinderrand - 16 maart, helpt u mee?

vlinderrandBijen vinden we belangrijk op de natuurbegraafplaats. Daarom gaan we drachtplanten (wilde rozen) aanplanten, die nectar leveren voor bijen, vlinders en insecten. Helpt u mee?

Ook dit jaar doen we weer mee met NLdoet. Wat gaan we doen? We gaan met vereende krachten een vijfhonderd meter lange ‘vlinderrand’ aanleggen: een strook met beplanting die mooi bloeit en lekker ruikt. Maar vooral: die bijen, vlinders en insecten uitnodigt om zich in het gebied te vestigen. Want de soorten die we gaan aanplanten zitten boordevol nectar.

Het planten van de jonge stuikjes is arbeidsintensief - en is ook heel erg leuk. Daarom vragen wij u - als u tijd en zin heeft - om ons mee te komen helpen als vrijwilliger op deze gezellige en actieve dag. Uiteraard zorgen wij dat er begeleiding aanwezig is en dat uw 'inwendige mens' goed wordt verzorgd.

Start
Er zijn twee startmomenten: 9.30 uur en 13.30 uur.

-Wat zijn de extra’s?
Uiteraard wordt er gezorgd voor de inwendige mens. 
-Daarnaast mag u, als dank voor uw hulp, op deze dag een speciaal boompje planten voor iemand die u dierbaar is. 
-Verder krijgt u een rondleiding over de natuurbegraafplaats en informeren wij u over natuurbegraven. 

Al met al wordt het een gezellige en positieve dag, die u afsluit met een tevreden gevoel omdat u hebt bijgedragen aan de toekomstige natuurontwikkeling op het terrein. Vergeet uw spade en gieter niet! 

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via of perDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de site van NLdoet: 

LandArt route: twee kunstwerken blijven achter

WhatsApp Image 2019 01 27 at 19.52.47Afgelopen zomer genoten veel bezoekers van de kunstwerken in de natuur. In samenwerking met LandArt Diessen  organiseerden we dit kunstproject waarbij een tiental kunstwerken waren te zien. 

De kunstwerken waren gemaakt van vergankelijke materialen en de elementen zorgden voor verandering/dynamiek van de werken. Twee van deze kunstwerken zijn achtergebleven. Om geheel opgenomen te worden door de natuur. 

Landart is een kunstproject waarbij kunstenaars hun werk exposeren in het buitengebied, waarbij ze gebruik maken van natuurlijk en afbreekbaar materiaal. De tiende editie van dit kunstproject vond ditmaal plaats op Natuurbegraafplaats De Utrecht.

Het kunstwerk ‘Voor eeuwig verbonden’, gemaakt door viltkunstenaars Carla van Iersel en Mirjam Rullmann, geeft uitdrukking aan de liefde en relaties die tussen mensen bestaan, ook na de dood. Het weefwerk is er nog, maar de kleuren vervagen en het wordt rafeliger. Het verliest delen en valt langzaam uiteen. 

Uiteindelijk valt de rest van het weefwerk op de grond. Daar gaat het langzaam op in de natuur en wordt voedsel en schuilplek voor de dieren. Dan bestaat de herinnering aan het weefwerk alleen nog in ons hoofd.

Het kunstwerk BEGINNING van Maria van Ewijk drijft in het ven. Waar water is, is leven. Langzaam zal het water bezit nemen van het kunstwerk. 

Op 2 juni jongstleden opende burgemeester Palmen de route door BEGINNING te onthullen. Bekijk hier de video

Impressie van de midwinterviering 2018

DSC 7124

Op 16 december vierden we onze traditionele midwinter. Daarmee sluiten we aan bij een eeuwenoude traditie waarbij mensen stilstaan bij de langste dag in juni en de kortste dag vandaag.

Het wisselen van de seizoenen doet iets met mensen. Het geeft herkenning en houvast. Zo is het vieren van midwinter een oeroud Keltisch ritueel. Precies om 16.27 uur, als de zon ondergaat, luiden mensen de bel en maken ze licht tijdens de kortste nacht. De dagen gaan weer lengen!

Onderdeel van onze traditie was het openingslied:  I’ll be waiting van Liseth Horsten. Afscheidsfotograaf Ans Ketelaars maakte dit jaar een fraaie fotoreportage. Bekijk en luister de impressie hieronder.

Uiteraard vieren we in juni weer de midzomerviering. U kunt alvast de datum en tijd noteren in uw agenda: vrijdag 21 juni, 18.30 uur.

 

Drieluik - 'Loslaten & Doorgeven' : Nalatenschap

"LOSLATEN & DOORGEVEN"

Voor altijd voortleven in de natuur is voor veel mensen een troostrijke gedachte. Daarmee laten we los en geven leven door aan de eeuwige kringloop. Maar loslaten: hoe doe je dat?  Loslaten is niet eenvoudig. Toch moet het ooit. Maar hoe? Natuurbegraafplaats De Utrecht organiseert een lezingenreeks waarin we samen praten over hoe je materiële zaken, gedachtegoed en natuurschoon kunt doorgeven.


foto joyce en trijnie

Bijeenkomst 1: nalaten en doorgeven, hoe doe je dat?
Nadenken en praten over je nalatenschap is niet makkelijk. We weten allemaal dat we in ons leven meerdere keren met dit thema te maken krijgen, maar het is een ongemakkelijk idee. Daarom schuiven we het denken en praten erover liever voor ons uit. Je zou het ook anders kunnen benaderen. Positiever. Zo van: moet je zien wat mijn unieke nalatenschap is en wat allemaal ik al heb geregeld! Wat zou ik nog meer kunnen regelen?

Tijdens de eerste informatieavond, op donderdag 28 maart, vertelt Trijnie Lukassen-Beije over haar ervaring als nalatenschapscoach. Ze laat zien dat er verschillende manieren zijn waarop u uw nalatenschap kunt regelen. Juridisch, maar ook persoonlijk. Dit is niet alleen een geruststellende gedachte voor uzelf, maar ook voor uw toekomstige erfgenamen. Het geeft hun rust en duidelijkheid wanneer zij weten wat uw wensen zijn en waar ze straks aan toe zijn.

 Een andere kijk op nalaten
Veertien jaar focuste Trijnie zich als kandidaat-notaris op de juridische kant van erfenissen. Ze kent de juridische kant van het verhaal. Bij erfenissen komen mensen, emoties, geld en goederen op een bijzondere manier samen. Als nalatenschapscoach toont Trijnie mensen wat er in het kader van nalaten en doorgeven allemaal mogelijk is, zowel juridisch als persoonlijk.  

We zijn deze avond (donderdag 28 maart 2019) te gast bij Uitvaartcentrum Van den Berk & Loonen in Bladel. Tijdens de koffiepauze is er gelegenheid het uitvaartcentrum te bezichtigen. 

Programma
19.15 uur inloop
19. 30 aanvang; welkom door Arie van den Berk en presentaties van de Trijnie Lukassen, nalatenschapscoach en Joyce Sengers, oprichter van de natuurbegraafplaats.
20.30 pauze met koffie/thee en bezichtiging van het uitvaartcentrum
21.15 interactief: panel met nalatenschapscoach, uitvaartverzorger en natuurbegraafplaats waarin vragen worden beantwoord
22.00 einde

Datum: donderdag 28 maart 2019 - 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Locatie: Uitvaartcentrum Van den Berk &  Loonen - Bladel, Rondweg 26 
Aanmelden: per telefoon 013 203 2175 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 LEMC logo nalatenschap zin nalaten