Nieuws

Column: Tot de dood ons samenbrengt

DSC05760
foto: Diana Kors

"Tot de dood ons samen brengt.... "
U denkt: dat moet een verschrijving zijn. Het is toch ‘tot de dood ons scheidt’? Meestal wel inderdaad. Maar niet altijd.

Door Joyce Sengers

Onlangs had ik op Natuurbegraafplaats De Utrecht een oudere meneer en mevrouw op bezoek, die duidelijk meer van elkaar waren dan vrienden. Ze stelden me allerlei vragen. Zo had de man vragen over het herbegraven van zijn vrouw. Ik begreep het niet; zijn vrouw stond er toch bij?

Het zat anders. Beiden waren jarenlang getrouwd geweest en allebei hadden ze hun partner verloren. Die overleden partners lagen begraven op dezelfde, traditionele begraafplaats, tegenover elkaar aan hetzelfde pad. Daar hadden de achtergebleven man en vrouw elkaar leren kennen. Geleidelijk ontstond er iets moois tussen de twee, die als het ware door de dood zijn samengebracht. 

Ik vertelde de man en de vrouw over de mogelijkheid van een dubbelbreed graf. Bij ons op Natuurbegraafplaats De Utrecht zijn dat twee graven naast elkaar. Dat wilden ze niet. Ze wilden ieder een eigen graf, waar ze samen met hun inmiddels overleden partner begraven wilden worden. 

Vandaar dat onlangs de resten van de overleden man zijn opgegraven en zijn herbegraven op De Utrecht. Het was een mooie, sobere ceremonie, waarbij het Ave Maria werd gezongen en een geestelijke de plek wijdde met wijwater en een buxustak. De kinderen sloten daarna het graf. Zodra de grafrusttermijn van de overleden vrouw is verstreken worden haar resten ook overgebracht  naar De Utrecht. 

De man en de vrouw hebben voor hun beider graven een prachtige plek uitgezocht, een intieme ‘dennenkathedraal’ omzoomd door dennenbomen. De beide graven liggen hooguit drie meter van elkaar. Zo geven deze man en vrouw uitdrukking aan enerzijds hun verbondenheid met de partner met wie ze jarenlang lief en leed hebben gedeeld, en anderzijds de band met hun nieuwe geliefde. Vier mensen wier levens met elkaar zijn verstrengeld vinden hier straks eeuwige rust – want op De Utrecht verstrijkt de grafrust nooit.

Wie jarenlang met iemand samen is geweest, kan zich vaak geen voorstelling maken van een nieuwe relatie. Die mevrouw vertelde me: “Toen mijn man was overleden, wist ik zeker dat ik nooit meer een ander wilde.” Maar het kan verkeren.

Maandelijks Ochtend-Café

image.pngIedere 1e vrijdag van de maand is iedereen welkom tijdens ons Ochtend-Café.

Een gezellig moment nadat u uw dierbare heeft bezocht of een wandeling in de natuur heeft gemaakt. Maak nieuwe vrienden en haal oude vriendschappen aan.

Wij zorgen tussen 11.00 uur en 12.00 uur voor koffie en thee met wat lekkers. 

Aanmelden is niet nodig.

Midzomerviering - 21 juni

DSC05673Op vrijdag 21 juni om 18.30 uur bent u welkom op een bijzondere avond op Natuur- begraafplaats ‘De Utrecht’. We vieren dan de langste dag en er is alle ruimte voor herinneren en verhalen vertellen. Over dierbaren die in de natuur van De Utrecht zijn maar ook over hen die elders zijn.

 Op deze dag vieren we op de natuurbegraafplaats de inmiddels traditionele zonnewende. We verwelkomen de langste dag van het jaar. De zon schijnt dan een kleine 17 uur. Licht is belangrijk voor de natuur, voor het leven. In deze tijd van jaar het genieten we dankzij het licht extra van alle kleuren en geuren van de bloemen om ons heen. Het is daarom een mooi moment om stil te staan bij deze levensbron.

PROGRAMMA 
18.30 uur Bloemenritueel in het natuurtheater ‘rond het ven’ . Rouwbegeleiders Janine en Mijntje van Onderweg Tilburg nemen u deze avond mee met woorden en muziek. We staan stil bij onze dierbaren met een bloemenritueel. Muzikaal wordt de avond begeleid door koor Switch uit Tilburg.

19.30 uur Zomermaaltijd.  Aansluitend is er een informeel samen zijn. We eten aan lange tafels midden in de natuur. Bij regen onder onze luifel. De koks verzorgen een zomerse bloemen-maaltijd en gebruikt daarbij lokale producten. Verse kruiden maken alles compleet. 

U bent welkom voor een of beide programmaonderdelen. We eindigen de avond even voor 22.00 uur, zodat we met zonsondergang de natuur hebben verlaten en het ritme van de nachtdieren niet verstoren. 

Komt u ook? 
Neem dan de volgende voorbereidingen:
Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. • geef aan of u alleen komt of nog anderen uitnodigt; • geef daarbij namen door van dierbaren die u op deze avond wil gedenken; 
Maak vervolgens EUR 17.50 p.p. voor de maaltijd over op: Stichting EEN&AL natuur De Utrecht, NL27 TRIO 0391 0313 84, onder vermelding van uw email-adres. 
Aanmelden Tot 11 juni kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de avond zelf: • Breng voor elke dierbare die u herdenkt een bloem uit uw tuin mee. • Denk aan een trui of vest. Roken of kaarsjes zijn niet toegestaan i.v.m. natuurbrandgevaar. • Vanaf 18.00 uur bent u welkom, we starten om stipt 18.30 uur. 

 

Zomeravond wandeling - 12 juni

DSC00078Tijdens deze zomeravondwandeling gaan we om 19:30 op pad met Koen onze ecoloog. Een avondwandeling in de natuur is altijd weer een speciale beleving. Heerlijk om de dag af te sluiten met alles wat de natuur te bieden heeft.

Dit is het moment van de dag dat vogels nog even actief worden voor de zon weer onder zal gaan. De mannetjes laten nog even van zich horen door hun zang en de jongen op het nest krijgen nog het laatste voedsel van de dag.

De Natuurbegraafplaats staat bekend om de verschillende soorten spechten die er voorkomen. De meest bekende soort is de grote bonte specht die graag zijn nest maakt in 1 van de vele berken. Vorig jaar waren er 5 broedparen. 

Tijdens de wandeling hebben we ook aandacht voor diersporen en mierenkoepels en laten we ons verder verrassen door wat deze zomeravond ons brengt. Tegen de schemer worden de zoogdieren actiever en met een beetje geluk zien we een ree of een haas. Koen neemt zijn verrekijker mee maar mocht u zelf een verrekijker hebben dan is het een aanrader om deze mee te nemen voor deze wandeling. 

De avondwandeling sluit af rond 22:00 uur als de zon onder is. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is fijn maar niet noodzakelijk. We verzamelen bij de info-wagen vanaf 19,15 uur en vertrekken om 19.30 uur stipt. 

 

Workshop: Boetseer zelf een urn - 3 sept

urnMaak zelf een urn van ongebakken klei voor uw overleden dierbare

Veel mensen ervaren het werken met klei als rustgevend. Ook de gedachte bij te kunnen dragen aan het proces van je geliefde terug geven aan de aarde, wordt als erg prettig ervaren.

Donnie van Bree begeleidt u in dit unieke proces op een mooie plek in het hart van de natuurbegraafplaats.  Er wordt vanuit een basis van gips verder met rollen klei gebouwd, totdat de urn groot genoeg is en we hem kunnen afsluiten met een kurken deksel.

U heeft de keuze uit verschillende kleuren klei. Door de verschillende vormen en de persoonlijke elementen die toegevoegd kunnen worden (tekenen, schrijven, stempelen), creëert u zelf een unieke en heel persoonlijke urn.

Dinsdag 3 september  start om 9.30 en 13.30 uur
Kosten: EUR 125,-- inclusief materiaal, begeleiding, koffie/thee met lekkers.
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 013-2032175 en geef daarbij aan of u zich voor de ochtend- of middagworkshop aanmeldt.

 

 

Vroege Vogel Wandeling - 19 mei

fkuifmeesKuifmees

Zondag 19 mei  7.00 - 9.30 uur 
Voor de vroege vogels gaan we deze ochtend om 7 uur op pad met Koen onze ecoloog. Het broedvogelseizoen is in volle gang en dit is vooral in de vroege ochtend goed waar te nemen, omdat dan de vogels het meest actief zijn. 

De zang van de mannetjes is op dit tijdstip overal te horen. Naast de vogelgeluiden zal er ook aandacht zijn voor gedrag, voedsel en de verschillende nesten die vogels maken. Tijdens de wandeling proberen we veel verschillende vogelsoorten te zien. Hiervoor zal Koen een verrekijker meenemen. Mocht u zelf een verrekijker hebben dan is het een aanrader om deze mee te nemen.

Enkele mooie vogels die we kunnen verwachten zijn de grote bonte specht, gekraagde roodstaart en de boompieper. Met wat geluk spotten we een raaf die zich de laatste tijd regelmatig laat zien.

Na afloop is er koffie met koek. Deelname gratis. Meld u via de mail of per telefoon 013 203 2175