Activiteiten

Workshop 'zitters' vilten - zaterdag 23 juli

 IMG 8901

Workshop zitters vilten door Lidwina Charpentier van Ruw&Ruig Streekdiezijn 
Een kunstwerkje aan de muur en een matje om op te zitten. Op een boomstam nabij je dierbare of  s’winters in de auto maar ook een ‘diezijn’ op je zitmeubel of harde stoel. De zitter is vierkant of langwerpig. Het voordeel om deze techniek te leren boven een hele vacht vilten is dat het handzaam en bruikbaar is.

Op de natuurbegraafplaats zijn vele plekken waar je kunt zitten, en wat heerlijk dat je nu geheel in overeenstemming met de filosofie kunt zitten op een eigen gemaakt matje wat super warm aanvoelt. De schapen waarvan de wol afkomstig is zie je lopen op het landgoed.

Wat is vilten? je hebt nodig: wol, warmwater, zeep, en je handen.  Door de wrijving gaan de wolvezels in elkaar haken en zo ontstaat er van losse wol een mooi vast geheel. Het is een meditatieve bezigheid die je verbind met de natuur - de omgeving en je kunt wegdromen tijdens het vilten. 

Zitter hoogpolig 
In deze workshop maak je van ruwe wol met de vilttechniek deze zitter. In deze workshop maak je  van een deel van een ruwe geschoren vacht een 100% vegetarische vacht zodat er een stevig geheel ontstaat, waarop je kunt zitten.  Je leert het principe hoe je een 'look a like' vacht maakt met de wol van de schapen die op de natuurbegraafplaats lopen. ( kempisch heideschaap en drents heideschaap). Afmetingen zitter beginmaat ± 45 x45 

Kosten en aanmelden: € 49,50  inclusief materialen deel van een witte vacht en onderwol. Voor de inwendige mens wordt gezorgd. Aanmelden kan per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon. 

Wanneer?
Zaterdag 23 juli  - Tijd: 10 tot 13.00 uur of van 14.00 uur tot 17.00  uur

Voorbereiding
Trek oude kleding aan en stevige schoenen want we werken in de natuur. Neem zelf een handdoek mee en een bak voor het sop. voor de verdere materialen zorgt Ruw&Ruig Streekdiezijn.

Bloemenworkshop 'Een hart voor Moeder Natuur'

IMG 5790Zaterdag 12 mei
10.00 – 12. 30 uur
en
14.00 – 16.30 uur

De natuurbegraafplaats staat dit weekend in het teken van ‘Moeder Aarde’. In dit weekend eren we alle moeders. We staan stil bij hoe waardevol en bijzonder onze moeders zijn.

Meesterbloembindster Corien Veron verzorgt een workshop met dit thema onder de luifel in het hart van de natuurbegraafplaats.

We maken een basis-hart met pitrus en pijpenstrootje. Deze plantensoorten worden geoogst op de begraafplaats zoals ook de mandenvlechters uit vroegere tijden deden. Uiteraard zijn er fraaie voorjaarsbloeiers om het werkstuk kleur te geven.

Na de workshop gaat u naar huis met een prachtig ‘groen hart’ wat u kunt achter laten in de natuur of doorgeven aan een lieve moeder!

Inclusief: koffie/thee met wat lekkers.
Deelname EUR 10,--, meld u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan. Geef daarbij aan met hoeveel personen u komt naar de ochtend- of de middagworkshop.

 

Foto- Workshop Natuur zaterdag 21 oktober

11Kaardebollen

De herfst is mooie tijd. Het licht is zacht, kleuren rijk en de geuren in het bos maken herinneringen los. Momenten die we graag vangen in beeld om later weer met anderen te delen. Natuur fotograferen blijkt vaak niet eenvoudig te zijn.

In de workshop leert u vooral om te kijken, om niet te reageren op uw eerste impuls en zomaar een foto te schieten, maar om net even langer te kijken naar de elementen die in beeld zullen komen en je daarbij enkele belangrijke zaken af te vragen. Staan alle onderdelen die het verhaal vertellen erop? Is de totale sfeer goed? Hoe staat het met de compositie? Lopen er lijnen in het beeld die we sterker kunnen gebruiken? Is er een dieptewerking? En zo voort. Eerst krijgen we een uurtje theorie en gaan dan naar buiten om enkele oefeningen te doen. Die bespreken we samen vooraleer de lunch wordt geserveerd. In de middag gaan we naar de begraafplaats en maken daar zelf een aantal foto’s. Na de rondwandeling gaan we terug naar binnen om elkaars foto’s te bekijken en van commentaar te voorzien.

We zijn daarom blij dat Michel Lafaille naar Brabant reist en workshop natuurfotografie voor ons verzorgt. Michel is naast docent en ontwerper een van onze leden van de Raad van Advies. Michel publiceert het interessante e-zine Golflengte.

De workshop wordt u aangeboden door de natuurbegraafplaats. De bijdrage voor de lunch en borrel bedraagt EUR 20,-- Ervaring is niet nodig en met elk type fototoestel kunt u deelnemen.  U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot 15 oktober.

koffie vanaf 9.30 uur
start 10.00 uur
einde 17.00 uur

Inspiratiedag Groene Uitvaart Midden Brabant

 tent

Zondag 24 september 2017: 11.00 -16.00 uur

Coöperatie DELA en Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ organiseren de Inspiratiedag Groene Uitvaart Midden Brabant. Op deze inspiratiedag heten we u van harte welkom op twee locaties. In de prachtige natuur van landgoed ‘De Utrecht’ en de sfeervolle en kleurrijke omgeving van crematorium Hilvarenbeek. En komt u op de fiets dan geniet van een mooie tocht door de Brabantse natuur tussen de beide locaties

Mensen denken na over hun uitvaart, hun afscheid. Zij zoeken een bijzondere plek waar de uitvaart kan plaatsvinden en een dierbare plaats voor hun geliefde. Steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven. Een laatste rustplaats in de stille beslotenheid van een landschap van uw keuze. 

Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ is een plaats voor verstilling en bezinning in de rust van de natuur. Een plek onder de hemel die onze verbondenheid symboliseert met de wereld om ons heen – ook ná het leven. Op 2 september 2016 opende de Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ officieel. Inmiddels hebben tientallen families een plek voor zichzelf of hun dierbare gevonden.

Mensen die kiezen voor crematie en beslissen naderhand vaak ook voor een asbestemming in de natuur. In het crematorium leggen wij het proces van cremeren uit. U kunt onze sfeervolle ruimtes ervaren zoals de kleurrijke aula en condoleanceruimte, hedendaagse kunst aan de muur en uitzicht over de groene velden. In de aula van het crematorium laten we muziek horen en presenteren we foto’s.

Als u daarna weer uw weg vervolgt, komen gedachten vanzelf boven. Hoe zou u het willen? Rust daarna uit op een van de banken op de heide van de natuurbegraafplaats en tel de schapen van de herder.

Programma

U bent van harte welkom op onze inspiratiedag, waaraan u op elk moment tussen 11.00 en 16.00 uur kunt deelnemen. We hopen u met de volgende activiteiten een goede indruk te geven van diverse groene rituelen in de uitvaart en natuurontwikkelingsprojecten.

Activiteiten

 • - Groepsrondleidingen met uitleg over natuurbegraven;
 • - Natuurwandelingen onder begeleiding van ecoloog en boswachter;
 • - De herder is met zijn kudde op de heide;
 • - Bezichtiging pas gegraven natuurgraf;
 • - Presentaties van kisten, wades en urnen;
 • - Presentatie van natuurlijke decoraties door bloemist;
 • - Diverse workshops; bloembinden, herinneringskaarten stempelen, wades wikkelen;
 • - Bezichtiging uitvaartbus voor vervoer van gezelschappen;
 • - Demonstratie opbaring met graszoden;
 • - Optredens met akoestische muziek;
 • - Tentoonstelling van etsen door Stichting Andres Schotel:
 • - Rondleiding in het crematorium Diessen.

Een hop-on hop-off terreinwagen zorgt dat u eenvoudig alle gebieden kunt bezoeken. Onder de luifel in het boscafe bent u van harte welkom voor een lekker drankje.

 

Avondwandeling 'op zoek naar de nachtzwaluw' 15 juni

nachtzwaluw excursie 5Op donderdagavond 15 juni is onze Ecoloog Martijn aanwezig. Samen met hem gaan we zoeken naar de nachtzwaluw. Heeft u eens het geluid van deze vogel gehoord dan vergeet u dat niet meer.

We starten om 20.00 uur met koffie en uitleg en gaan daarna het terrein in. Aanmelden is niet nodig maar wordt wel op prijs gesteld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Officiële opening 2 september

20160725 natuurbegraafplaats utrecht 005Stichting EEN&AL natuur 'De Utrecht' stimuleert, ontwikkelt en faciliteert natuur en natuurbegraven. Daarom zijn we in het voorjaar van 2015 samen met a.s.r. in Landgoed 'De Utrecht' gestart met het omvormen van 27 hectare productiebos tot een basis voor een hoogwaardig en divers natuurgebied, waar de eerste nieuwe vogelsoorten al zijn gesignaleerd! We hebben inmiddels de eerste begrafenissen verzorgd en daarmee is onze natuurbegraafplaats een feit.

Activiteiten 2 en 11 september 2016
Op vrijdag 2 september a.s. openen wij onze natuurbegraafplaats in het gezelschap van genodigden en op zondag 11 september verzorgen we tussen 11 en 16 uur de interessante Inspiratiedag 'Groene Uitvaart', voor iedereen die een kijkje wil komen nemen.

Openingsceremonie voor genodigden
We lichten hier een paar programmaonderdelen van de opening voor genodigden op 2 september 2016 nader toe, zoals aangegeven in de verstuurde uitnodiging.

Lezing door Johan van de Gronden
johanJohan van de Gronden is filosoof, schrijver en bestuurder. Hij publiceerde in 2015 bij Athenaeum - Polak & Van Gennep de essaybundel 'Wijsgeer in het wild'. Dit boek biedt een wijsgerige kijk op de natuur door iemand die met hart en ziel aan de bescherming van de natuur verknocht is en verkent het schemergebied tussen wijsbegeerte en natuurbescherming. Hij is algemeen directeur van PUM Netherlands senior experts, een vrijwilligersorganisatie die zich richt op de versterking van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden, vicevoorzitter van IUCN Nederland, de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature, ‘s werelds grootste en oudste unie voor natuurbescherming en lid van de Raad van Toezicht van de Organisatie Oude Muziek in Utrecht. Van 2006 - 2016 was hij werkzaam als algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Deze organisatie hanteert de Living Planet Index (LPI), een indicator die wereldwijd de biodiversiteit meet. Deze bijzondere methodische en overzichtelijke aanpak inspireerde Natuurbegraafplaats De Utrecht om te kiezen voor dezelfde manier van meten en bijsturen van de natuurontwikkeling.

Herbegraving Halbo C. Kool op Erebegraafplaats Kunstrijk
HalboKoolMet de herbegraving van Halbo C. Kool nemen we op 2 september 2016 ook de Erebegraafplaats Kunstrijk ceremonieel in gebruik. Op dit gedeelte van de Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ kunnen dichters, schrijvers en andere cultuurdragers herbegraven worden in de natuur. Het is om verschillende redenen niet altijd mogelijk het oorspronkelijke graf van een letterkundige of andere cultuurdrager te handhaven. Om hen toch een waardige permanente rustplaats te bezorgen is de Stichting Gerard Keller opgericht. De doelstelling van de Stichting bleek niet eenvoudig realiseerbaar maar de oplossing is gevonden: op Kunstrijk zijn zij welkom. 

De drijvende kracht achter het grafherstel van Halbo C. Kool is Niels Bokhove (1946), filosofie- en literatuurhistoricus. Hij werkt aan de biografie van Halbo C. Kool en ijverde al lange tijd voor zijn herbegraving. Kool werd begraven in 1968 de gemeentelijke begraafplaats in Hilversum. In 2007 is zijn grafsteen geruimd en in 1994 heeft de familie toestemming tot ruiming van het graf gegeven. De Gooische uitvaartvereniging verzorgde Kool’s eerste begraving. De huidige directeur van GUV, Rob IJntema, zal Halbo naar zijn definitieve rustplek begeleiden. De herbegraving wordt mede mogelijk gemaakt door Schrijversvereniging Bezige Bij, Uitgeverij De Bezige Bij, Bruna, Hanhart Graaftechniek en Gooische Uitvaartverzorging en is gestimuleerd door Stichting Gerard Keller.

Halbo C. Kool (1907 – 1968)
Al voor zijn debuutbundel 'De Tooverformule' in 1930 had Kool een reputatie als Nederlands jongste dichter en is later als een literair wonderkind bestempeld. Hij heeft deze belofte echter niet geheel waar kunnen maken. Toch bleef Kool zijn gehele leven dichten en schrijven. Een gedeelte van zijn werk, vooral uit de dertiger jaren, is sterk geëngageerd. In diezelfde jaren was hij vooral actief als journalist en criticus en stond hij in contact met belangrijke letterkundigen als H. Marsman, Menno ter Braak, E. du Perron en M. Nijhoff. Tijdens de oorlog was hij nauw betrokken bij de kunstenaarssteun, bovendien was hij een van de oprichters van uitgeverij De Bezige Bij in 1944. Na de oorlog werkte hij voor enkele omroepen en als vertaler van bekende werken van o.a. George Orwell en Georges Simenon. Bekend werd hij ook als organisator van poëzieavonden in 1966 in het Mickery Theater in Loenersloot. In 1968 pleegde Kool zelfmoord om nog steeds onduidelijke redenen. Het lied 'Een wonderkind van 50' van Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot is deels geïnspireerd door Kools tragische leven.

vincentblauwWerken
- De tooverformule (poëzie, 1930)
- Het pierement door Community singing
  (Poëzie, samen met J.C. Noordstar, N.E.M.  Pareau en H. Poort, 1930)
- Scherven (poëzie, 1932) 
- Het Vrij Nederlandsch Liedboek
  (Samenstelling, samen met J.H. de Groot en H.G. Hoekstra, 1944)
- Roodboek — Poëzie-Album (1947)
- Een roos in het knoopsgat (detective, 1948)
- Sleutelromance (poëzie, 1950)
- Tussen zon en schaduw: Vincent van Gogh (biografie, 1953)
- Muze zonder corset (essays over de Vijftigers, 1955)
- De fabelwereld (samenstelling, 1960)
- Morgengave voor meerminnen (poëzie, 1968)
- Diverse leken- en openluchtspelen (1938-1948)

Erebegraafplaats Kunstrijk
Stichting EEN&AL staat o.a. voor het verbinden van mens en natuur. Schrijvers, kunstenaars en andere cultuurdragers zijn vaak geïnspireerd door de natuur. Zo verbinden zij ieder op hun eigen wijze hun kijkers of luisteraars met de natuur. Hun werk is tijdloos; generatie na generatie kan genieten van hun creatieve uitingen. Daarom vinden wij het gepast om deze cultuurdragers een tijdloze plaats te bieden op Erebegraafplaats Kunstrijk, in de door hun ooit zo geliefde natuur. Zo blijven ze altijd in ons midden in een inspirerende omgeving, die symbool staat voor de tijdloze inspiratie die ze anderen nog altijd schenken.

Waar vindt u Kunstrijk?
U vindt Kunstrijk vooraan op de natuurbegraafplaats, vlakbij de parkeerplaats. Zo passeert eenieder deze erebegraafplaats. De graven worden voorzien van een houten schijf met de naam van de cultuurdrager, in lijn met de overige graven op de natuurbegraafplaats.

Theatergroep De Kwekerij
waterdansDe Kwekerij maakt op een eigenzinnige manier beeldend theater op buitengewone locaties. In een crossover van theater, dans, video, muziek en beeldende kunst wordt elke werkelijkheid omgetoverd. Tijdens een geënsceneerde wandeling langs verstilde tableau's, performances of korte monologen grijpen losse onderdelen in elkaar en vormen samen een eigenzinnig universum. Artistieke motor van De Kwekerij is Joris van Midde. Als regisseur en vormgever zoekt hij steeds de samenwerking met nieuwe makers en performers.